Zdroj: http://www.festivalcokoladytabor.cz/cokolada-kam-oko-dohledne/degustace-sladkych-rakouskych-vin-v-cofee-and-tee-na-trznim-namesti  •  Vydáno: 24.8.2016 11:47  •  Autor: Lenka Želivská

Degustace sladkých rakouských vín v Cofee & Tee na Tržním náměstí

Degustace sladkých rakouských vín v Cofee & Tee na Tržním náměstíKavárna a vinotéka Cofee and Tee na Tržním náměstí v historickém centru města se specializuje na prodej rakouských vín. Po celý festivalový víkend si pro nás připravili volnou degustaci vybraných sladkých vín a k nim vzorky čokolády. Řízená degustace se sommelierem Pavlem Šatným se uskuteční v pátek 14.10. od 19,30 hod. v Cofee und Tee na Tržním náměstí. Cena 290,- Kč/os. Prodej online vstupenek již nyní na www.sladkavstupenka.cz

Menu vína a čokolády - volně nebo se sommelierem jako startovací akce festivalu 14.10.2016 od 19,30 hod. 

Připravena jsou tato vína a čokolády : 

Hiedler  (Langenlois, Kamptal, Rakousko) - Weissburgunder Eiswein 2008 - alk. 9,5 % +  čokoláda Tanzánie 75%

Středně žlutá barva, vůně po meruňkách a liči. V chuti jemné koření a mandarinkové a ananasové tóny,vysoké cukry vyváženy krásnou kyselinkou sbíráno ručně 4.prosince 2008 při -9°C. Snoubení - ideálně s čímkoliv meruňkovým.

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 55,- Kč  

Ilias (Slunný Vrch, Pavlov, Mikulovská oblast, Morava) - Ryzlink Vlašský ledové víno 2011 - alk. 9 %, cukr 240 g/l, kyselina 10,5 g/l + čokoláda Kumabo 80,1% 

Tento úžasný ryzlink má nádhernou sytě zlatou barvu. V nádherném plném aroma, můžete nalézt koncentrát hrušek máslovek, créme brullée, karamel, minerály a vše, co si budete přát. Chuť je velmi elegantní, sladká, výrazná, letní i podzimní ovoce v kandovaném provedení, na konci velmi dlouhý vjem minerálů a jemné, čisté kyseliny.Víno má označení BIO a díky skvělému terroir i zpracování bez chemie je krystalicky čisté.

Ocenění:Vinex Grand Prix 2013, 17. Berliner Wein Trophy 2013 - gold, Král vín 2013- vítěz kategorie sladkých vín nad 70 g/l

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 50,- Kč 

Gsellmann (Gols, Burgenland, Rakousko) - Jännerlese TBA, Sämling - Muskateller 2006 - alk.  7 % + čokoláda Arriba Ekvádor 39%

Světle jantarová barva s oranžovými odstíny. V aroma jemný dotek meruňkové marmelády, pomerančové kůry a medu, květinové tóny.  Šťavnaté, na patře sušeného ovoce. Krásně krémová textura, svěží kyselinka. Komplexní víno s dlouhým závěrem.

Ocenění: Falstaff 93 b.

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 40,- Kč 

Nittnaus (Gols, Burgenland, Rakousko) - Beerenauslese , Zweigelt - Pinot Noir 2008 - alk. 10,5 % + čokoláda Kuba 70% 

Jasná karmínově oranžovo-červená barva. Ve vůni můžete nelézt čerstvé ovoce, krvavé pomeranče, čokoládovou mátu ale i květinové tóny. V chuti je toto víno elegantní a jemné. Zbytkový cukr je velmi pěkně integrován. Víno je komplexní a působí lehce a ovocně až do delšího závěru.

Ocenění: Falstaff 89 b.

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 45,- Kč 

Steininger (Langenlois, Kamptal, Rakousko) - Riesling Heiligenstein TBA 2009 - alk. 10,5 %, cukr 195 g/l, kyselina 10,2 g/l + čokoláda Madagaskar 66%

Nejlepší riesling Evropy 2014 (Bester Riesling Europe 2014)!!! Vinaria 2015 - 18,5 bodu, nejlepší sladké víno.

V elegantním a noblesním aroma tohoto vína můžete nalézt mango, zralé peckovice i včelí vosk. V chuti je šťavnaté, minerální s výraznou strukturou. Jsou zde i nakládané broskve. Impozantní délka. Velký archivační potenciál.

Heligenstein - jedna z nejlepších evropských vinic. Na strmých terasách, je podloží tvořeno převážně pískovcem a sopečnou břidlicí. Je ideální vinicí pro riesling, který zde dosahuje svého maxima. Typická je výrazná mineralita a specifická struktura, bílé často exotické ovoce. Souhra vysokých teplot během dne a chladné noci dává hroznům živou kyselost. Úžasný archivační potenciál.

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 60,- Kč 

Altenkirch (Rheingau, Německo) - Riesling Kapellenberg Spätlese 2014 - alk. 9 %,  cukr 60 g/l, kyselina 7,8 g/l + čokoláda Grenada 60%

Relativně vysoká kyselost Ryzlinku rýnského činí tuto odrůdu ideálním základem pro vína s vyšším zbytkovým cukrem. Vína ostatních odrůd nejsou zpravidla tak komplexní a mají výraznější převahu sladkosti. Ryzlink rýnský je schopen elegantního snoubení své vysoké kyselosti s vysokým obsahu zbytkového cukru. Ve vůni velmi zralé hrozny evokující exotické ovoce, broskve a pomeranče. Ideální jako dezert, nebo k sýrům např. s modrou plísní.

Cena degustačního vzorku 0,02 l + kostička čokolády 5g : 30,- Kč