Zdroj: http://www.festivalcokoladytabor.cz/o-festivalu/nas-cil • Vydáno: 17.7.2015 7:34 • Autor: Lenka Želivská
Kakaovník je rostlina, která se pěstuje v rovníkových oblastech a její sběr ještě často probíhá ručně. Kakaové plantáže každoročně plodí tuny kakaových bobů, které se následně zpracovávají především v Evropě. Nejproslavenější je zřejmě čokoláda z Belgie, ale zpracovatelské továrny na čokoládu najdete i ve Francii, Itálii nebo Německu či Rakousku.
Základem pro kvalitní čokoládu je kvalitní kakaový bob a především použití kakaového másla, tedy žádné náhražky ve formě ztuženého tuku. Kvalitní poctivá čokoláda nemůže být levná.
Náš festival je o kvalitní čokoládě. Snažili jsme se oslovit firmy, které zpracovávají čokoládu ručně a nabízejí jen tu nejvyšší kvalitu. Chceme návštěvníkům ukázat, že práce s čokoládou je většinou ruční od bobu až po výslednou pralinku.
Chceme prezentovat vše, co se dá z čokolády vyrobit. Chceme prostřednictvím festivalu pozvat do Tábora. Chceme si s Vámi o čokoládě povídat. Chceme Vás bavit, vzdělávat. Chceme založit tradici a festival postupně rozšiřovat. Chceme pozvat v budoucnu kvalitní výrobce ze zahraničí.
Chceme si to s Vámi celý víkend užít :).
Festivalový tým.